יום רביעי, 29 באוקטובר 2014

בעל עסק- בדוק את מודל העסקי!

איך המודל העסקי שלך? בדקת? קבלת משוב? חשבת מזוית חדשה?

זה בדיוק מה שעשינו במפגש הראשון של השנה ב"מאסטרמיינד מנהלים ובעלי עסקים" ועוצמה אדירה היתה באויר כי הרגשנו שממש מקדמים אחד את השני! 
התמקדנו בחבר אחד ונתנו לו את כל מה שעלה בדעתנו, בניסיון המצטבר הרב, ביכולת לשאול שאלות קשות וישירות ביחד עם התמיכה האנושית והאישית לכל אחד....
עם האגו בחוץ!!


אך נושא המודל העסקי הוא לא רק נושא למאסטרמיינד, הוא דבר שבו אני עוסק בחלק גדול מהאימונים שלי, הוא לא תמיד מובן. 
יש אנשים שחושבים שהמונח הזה מורם מעם, "פלצני", תיאורטי- ממש לא! 
מודל עסקי הוא פשוט ולעניין: איך אתה כבעל או מנהל עסק מתכוון לעשות כסף. 
בלי מודל עסקי אין כסף ובלי כסף אין עסק. 
אז מה חדש? כלום, למען האמת חוץ מזה שמרביתנו לא ממש עוצרים לבדוק את הדרך שבה אנו עושים (או רוצים לעשות) כסף, עסוקים בביצוע, בלרוץ אחרי הזנב, ב doing ולא ב thinking, כי לפעמים העמקה בחשיבה על מודל העסקי יכול לערער את החשיבה, יכול לאתגר את הסטטוס קוו, להוציא אותנו מתרדמת ומלהסתתר בתוך אזור הנוחות.

בעל עסק, בדוק מודל עסקי בכל טיפול 10,000 לפחות כי בלי זה...אין עסק!


יום רביעי, 22 באוקטובר 2014

המאסטרמיינד נפגש הערב- איזה ערך נייצר הערב?

הערב מתחיל שנה חדשה של  המאסטרמיינד מנהלים-בעלי עסקים, קבוצה מדהימה שבה כולם- חברים ואורחים כאחד-  "מביאים את עצמם" אחת לחודש וכבר למעלה מ 8 שנים....
אני מאוד אוהב את הביטוי "לייצר ערך", זה תרגום מהאנגלית
to create value, לעיתים זה בשימוש צר של משקיעים ותעשיית הון הסיכון שמדובר בעיקר על הפרספציה של ערך פיננסי בסופו של דבר; לפעמים זה בשימוש בשווק כאשר שם המטרה של "ערך שירצו לקנות". 
הערך של המאסטרמיינד שאני יצרתי ומוביל כ 10 שנים הוא מפוקס במקום אחר- הערך שהאדם מקבל לחיים שלו, להתנהלות שלו, לעסק שלו או לעיסוק שלו.
הערך הוא יותר רחב, יותר עמוק, יותר נסתר אבל שלא תבינו לא נכון- הוא שם!


זה יכול להיות בתובנה שפתאום "נופלת עליך", שאלה חודרת שמנערת אותך, מבט של תמיכה, הקשבה עמוקה שנותנת לך פשוט "להיות, לעיתים זה מאוד "מוחשי"- רעיון ספציפי, קשר לאדם, איתור של משאב, הזמנה להיפגש....
אני אף פעם לא יודע מה יהיה הערך לאדם המשתף, האדם המשתתף, הקבוצה שמקשיבה לסרטון או להערה שנורתה לאויר ולאחר מכן מנסים להבין מה היא בחוכמת ההמונים שיצרנו.
במאסטרמיינד, כמו בעסקים וכמו בחיים, אתה יודע איפה אתה מתחיל אתה אף פעם לא יודע לאן זה מוביל. זה היופי שלו, העוצמה שלו, הנכס שבו.

אז המאסטרמיינד מתחיל הערב בהוד השרון ובחדר יהיו כ- 10 אנשים----מתי בפעם האחרונה 10 אנשים חשבו ביחד איתך?

יום שלישי, 21 באוקטובר 2014

חמלה עצמית: מפתח חדש למנוע דחיינות

כל מי שפעם ניהל אנשים, טיפל, אימן או ייעץ למנהלים, בעלי עסקים או סתם אנשים טובים באמצע הדרך, יודע שלעיתים רבות הבעייה היא לא מה לעשות או מה להחליט אלא פשוט....לעשות! סינדרום הדחיינות מוכר לכולנו, למעשה כולנו היינו שם במידה זו או אחרת, זה טבעי,  זה אנושי ואין לצפות להיעלמותה של התופעה. אבל מה לעשות שהמחיר של הדחיינות הוא בשמיים! ראיתי כבר סטטיסטיקות שסיפרו על דחיינות כרונית אצל 90% מהסטודנטים באוניברסיטה, בזבוזים של שעתיים ביום בממוצע בארגונים עסקיים ועלות של מאות אלפי דולרים לשנה לקבוצות עבודה בארגונים גדולים...בקיצור- כואב!

מרבית ה"פתרונות" נמצאים במגרש של טיפים קצרים, טכניקות וגימיקים לדחוף את הדחיין לעבר הפעילות הרצויה והלא מתגשמת- עם תוצאות מפוקפקות. לכן, מאוד אהבתי לקרוא על זוית ראייה חדשה בנושא במאמר המגיע ממוסד הקשור לאוניברסיטת ברקלי הידועה בקליפורניה:Can Self-Compassion Overcome Procrastination?

במאמר מדברים על מחקר שמצא ש"דחיינים כבדים" מסתובבים עם רמה גדושה ביותר של ביקורת עצמית, כלומר, "חוסר הפרגון" מביא לקיפאון או אי- עשייה, ואותו אי- עשייה מוביל לביקורת עצמית עוד יותר קשה, וכל הגלגל הזה לא מביא הרבה חמלה לאדם עצמו וגם לא לעולם כולו.



הדיאלוגים הביקורתיים בדרך כלל נמצאים בתוך המוח של אותו אדם, ביקורת עצמית ללא בקרה ו"ענישה" על זה ש"ריבונו של עולם, עוד לא התחלתי!", וכיו"ב.

אז מה עושים? אני לא אוהב לתת נוסחאות כי הן בדרך כלל מתאימות לחלק מהאנשים ולא מתאימות לאחרים, הם מתרכזים בפלסטר ולא בפצע, ב"שורה התחתונה" ולא בתובנה שמביאה את השינוי המיוחל. אך דבר אחד אני רוצה להגיד בריש גליי: צריך לאמן את הסביבה לצאת מתרבות הענישה והאשמה ולחפש את העולם של התנסות ולמידה. לא חשוב כמה שנים עברו בארגונים מאז שהמונח "כח אדם" הפך להיות "משאבי אנוש", והמילה "הדרכה" שונתה ל"למידה"...כל זמן שלא משנים את אווירת הניהול שום מילה לא תזיז את הדחיין לעשייה. אני סבור שהגברת אקלים ניהולי הפתוח לדיון, שיח, שאלות,  התנסות ו...כן... גם כישלון; מערכות שיש בהן גם את ההעצמה שמביאה דברים כמו אימון ותמיכה וסיעור מוחות כמו זה של המאסטרמיינד, תרבות המעודדת יצירתיות וחדשנות אפילו על חשבון הלו"ז הקשיח והיעדים הסופר- אמביציוזיים, רק אוירה הזאת תוכל להעצים את המנהל, תביא למגמה להוריד את הביקורת העצמית הקטלנית ותפנה את הדרך לפחות דחיינות ויותר עשייה והגשמה.

אם המחיר של דחיינות בשמים, מה כבר יש לנו להפסיד?

יום שני, 20 באוקטובר 2014

אחרי החגים שמח....

לדעתי, כמו שבנויים החיים בארץ, תשכחו מראש השנה ו"יום הרת עולם", גם מיום כיפור ו"סגירת שערי שמיים", הדבר היחיד שמשחק תפקיד פה זה "אחרי החגים".
גוש של 3-4 שבועות (כולל הכנות) שאין עם מי לדבר ועכשיו, עכשיו מתחיל הסיפור מחדש...או לא...

אני תמיד הסתבכתי עם הגוש הזה. לא היתה לי הסבלנות לחכות לקבל את התשובה שחיכיתי לה כל הזמן הזה, לא את הסבלנות להמתין, ולהמתין, ולהתמודד עם התחושה של להתחיל ולהפסיק, להתחיל ולהפסיק...שיגע אותו.

ועכשיו שכולם כבר חזרו יש את הלחץ של מה עושים קודם ואווופס... כבר איחרת, סגרו על משהו אחר, מישהו אחר.

ישראל והחגים זה רומן מתמשך ומתגלגל. ה"אחרי החגים" יכול לשגע אותך אבל אולי דווקא אפשר ללמוד כמה דברים מכאן: שדברים לוקחים זמן וצריך סבלנות. 
עוד סבלנות ועוד סבלנות...

יום ראשון, 12 באוקטובר 2014

כדאי לזכור: הדלת תמיד נפתחת!

אחת המטפורות האהובות עלי ביותר הי זו של הדלת.
חשבתם פעם על המשמעות של דלת? מצד אחד היא פותחת ומצד שני היא סוגרת.
יוצאים ממשהו ונכנסים למשהו אחר. 
ברגע שפתחת את הדלת אז חייך משתנים...



מטפורת הדלת היא משמעותית מאוד באימון כי היא פותחת את החשיבה, הדמיון, כח הרצון וההתלהבות של המתאמן לשאוף קדימה לעבר החדש עבורו\ה- ותמיד יש חדש!

חפשו את הדלת!!

"כשדלת אחת של שמחה נסגרת, אחרת נפתחת; אך לעתים קרובות אנו מסתכלים כל-כך הרבה על הדלת שנסגרה עד שאנו לא מבחינים בזו שנפתחה בפנינו. " 
(הלן קלר)

יום שישי, 10 באוקטובר 2014

מנהל בכיר: כל חודש אני מחכה למפגש המאסטרמיינד!

במפגש קבוצת "מאסטרמיינד מנהלים" בחודש שעבר זכיתי לשמוע משפט אחד מפי אחד המנהלים בקבוצה, משפט שצץ "משום מקום", ללא הכוונה, הנחייה והובלה שלי בעניין (יד על הלבJ)...
זה סוג המשפטים שאני חושב שכל מורה, מרצה, מנחה ואפילו מנהל מת לשמוע, וזה היה המשפט שעשה לי את היום: "אני רוצה להגיד לכולם פה כמה אני שמח שאנחנו פה היום וכמה אני מעריך את מה שאנחנו עושים פה...כל חודש אני ממש מחכה למפגשים האלה.".....
יש!!!

רוני דוניץ מאמן אישי ועיסקי בכיר
האמינו לי לא צריך יותר מזה. 
למרות שאני עושה את העבודה הזאת כבר 10 שנים, וכבר עברו דרך הקבוצות, המפגשים והסדנאות שלי מאות אנשים, אני לא מעט מסתובב עם התחושה שדרך המאסטרמיינד שאני פיתחתי ומנחה לא ממש מובנת. 
היא נראית יותר מדי כמו "עוד שיטה של nice to have", גם האורחים עצמם ואף חברים מסויימים לא תמיד מבינים את מה שקבלו, יש משהו במאסטרמיינד שהוא מאוד עדין, עקיף, נסתר, עמוק, שקט ומחלחל....
בדיוק התכונות ש"קשה למכור" בחברה שלנו שרגילה ל"מה אני מקבל" ו "מה יש בת'כלס"!!

מסטרמיינד למנהלים בכירים
למאסטרמיינד יש הרבה מאוד ת'כלס רק שהוא לא חותך לך את האוכל ומזין אותך דרך הפה אלא דורש ממך רפלקציה, הקשבה, להסתכל על עצמך בראי, לא רק "לדבר אמפתיה" אלא "להתנהל עם אמפתיה". 
הת'כלס במאסטרמיינד הוא בתובנות שלא תמיד ערים להן, שלעיתים "מתגלגלות בראש", דרך קישורים אסוציאטיביים שלעיתים לא מודעים, תובנות שנמצאות כזרעים המחכים להנבטה.

אני סבור שמנהלים ובעלי עסקים מאוד מאוד צריכים מאסטרמיינד אותנטי, חזק, מקצועי עם פן אישי...
זה מאוד מאוד "ת'כלס" כי זה מתחבר לאדם דרך קבלות החלטותיו, דרך צורת חשיבתו, דרך אימון הפתיחות לפרספקטיבות שונות עם דגש לעבר המחויבות שלו למילה ולפעולה שלו. 
אנחנו חיים בעידן של הצפה של קורסים של ידע, של "כלים", של תעודות, הסמכות, של מדידות ושל מסקנות. 
כבודם במקומם מונח, אבל....אני חש שחסר הכבוד הראוי לדברים ה"שקטים" שנמצאים מאחורי המספרים, המסקנות והbullets במצגת. 
המקומות השקטים האלה הם בעלי עוצמה, הם שייכים לדרך שבה אנו מנהלים ומתנהלים, ובמידה מסוימת, הם עשויים להיות הרבה יותר "ת'כלס" מכל הידע שזורקים עלינו ושאותו אנו מתקשים לעיתים לעכל ביעילות.



אני מאחל שיותר מנהלים, בעלי עסקים, ארגונים ובני אדם שבדרך משם לכאן ומכאן לשם, יבינו ויפנימו: מים שקטים חודרים עמוק. 
תיצרו גם אתם מאסטרמיינד ותגרמו לכך ש"תחכו לו" על מנת שהוא ייתן לכם את הפנינים שבדרך...

יום שני, 6 באוקטובר 2014

דרכיה דרכי שלום...וכל נתיבותיה שלום?

אני זוכר שהייתי ילד  בארה"ב שהלך לבית-כנסת כל שבת הייתי מתרגש ממנגינות מסוימות פה ושם בתפילה. 
אתם מכירים את המנגינות האלה שחוזרות וחוזרות אבל לא ממש שמים אליהן לב? 
כך הם היו, לשירה יש את הדינאמיקה שלה, מנגינה אחת חרוטה במיוחד במוחי עד היום:

עֵץ-חַיִּים הִיא לַמַּחֲזִיקִים בָּהּ
וְתֹמְכֶיהָ מְאֻשָּׁר.
דְּרָכֶיהָ דַרְכֵי-נֹעַם
וְכָל-נְתִיבוֹתֶיהָ שָׁלוֹם.

מדובר על התורה, כמובן...

ספק אם הילד ה"הוא" ממש הבין את פשר המילים, וגם הילד ה"זה", (כלומר אני שכבר מזמן לא ילד), תוהה לפשר המילים....דרכי דרכי נועם? כל נתיבותיה שלום? הלוואי, הלוואי שיהיה כך, הלוואי שישירו, יתפללו וישוחחו לגבי עומקן של מילים אלה. 
אלה מילים שמאוד חסרות לנו, כחברה, כאזור, כקהילה וגם ביחסים הבינאישיים שלנו. 
משהו עמוק מאוד הלך לאיבוד כאן, לאט אבל בבטחה, ועלינו להחזיר את הדבר הזה חזרה אלינו כי "עץ חיים היא למחזיקים בה ותומכיה מאושר."

לכן שמחתי לתרום חלק קטן בתכנית של יום השלום הבינלאומי בפינה מוצלת של הטיילת בירושלים שהיה ב 19.9.14, התכנית היתה של ארגון סרווס, שהוא בעצמו ארגון שלום בינלאומי שמקרבת את הקשר בין תרבויות ועמים על ידי אירוחים הדדיים בבתים, אירוחים המאפשרים לאנשים לחסוך בעלויות הלינה ולהרוויח בקשר האנושי והאותנטי.



אני סיפרתי כרבע שעה על קבוצת "ת.ש.א.א" שהקמתי ביחד עם דר. יוסף בשארה מטירה, מורי וידידי, קבוצה של יהודים וערבים שמתכנסת בביתם של החברים על מנת לשוחח, ללמוד, להנות, לחוות תכנים מעניינים וערב נחמד ולרקום ידידות על בסיס אנושי, מעל הכל. 
אני מודע לזה שלא אנחנו נביא את השלום באמצעות הקבוצה הזאת אבל אולי כן נטפח, ולו בטיפ טיפה- את דרכי הנועם שכל נתיבותיה שלום...




יום ראשון, 5 באוקטובר 2014

פגשתי מורה חדש: מים לים בארה"ב על כסא גלגלים ב 99 יום!

אני חושב שאני יכול להגיד על עצמי שאני די לא מתרשם מהסוג הזה של "מרצים להשראה", או מה שידוע באנגלית כ- motivational speakers. 
יש כמובן, כל מיני, כולל גם אנשים מוכשרים, אותנטיים ויחסית צנועים, אותם אפשר לחבב, אבל לרוב אני מאוד מסתייג מהם, לא מחפש את הדרכתם או חברתם, לא מאמין באותנטיות. 
את ה"מורים" שלי אני מחפש במקומות אחרים, ב"אוניברסיטה של החיים"...

וכך היה Gabe, Gabriel Cordell או בשם המקורי שלו, Suheil Aghabi. פגשתי את גייב במקרה במפגש של הארגון "סרווס" ליום השלום הבינלאומי לפני כמה שבועות בירושלים. 
הוא היה שם עם שני מלווים שהולכים איתו דרך ארוכה.
גייב נולד ברמאללה וכשהיה ילד קטן היגר עם משפחתו לארה"ב ושם גדל, צמח, היה לגבר, היום מעל גיל 40.  
וגם שם הוא פגש באירוע ששינה  לו את החיים: תאונת דרכים קשה שגרמה לו לאבד את היכולת ללכת.
כבר למעלה מ 20 שנה גייב בכיסא גלגלים, במפגש הוא סיפר על המאבקים הקשים שהיו לו עם עצמו, עם המציאות החדשה ועם הדרך הארוכה ומתגלגלת...

זה היה הביקור הראשון של גייב בישראל ולאחר- מכן, ברשות הפלשתינית. הוא היה מלא התרגשות, ציפייה וגם קצת חשש- הרי אחרי הכל הישראלים, ממה שהוא שמע במשך כל-כך הרבה שנים, הם לא בדיוק האנשים שאליהם עליו ללכת למצוא פינה חמה, ידידות, חברה וחיבור כזה או אחר...
ברגע שראיתי את גייב וקראתי עליו באתר שלו, ידעתי שאני הולך ליצור איתו קשר. 
גייב עשה משהו מדהים: ב 99 ימים הוא חצה את ארה"ב מים לים בכיסא גלגלים- יותר מ 5000 ק"מ! 
אלפי קילומטרים, לעיתים בגשם, סופות, חום כבד, כבישים בעייתיים, וכל מיני פורענויות. הוא עשה את זה כאשר שני מלווים לצידו, הם אלה שעוזרים עם הלוגיסטיקה, התיאומים, והקשר עם גורמי חוץ למיניהם. 
במילים של גייב: "בכיבוש האתגרים הקשים מאוד, גם פיזיים וגם פסיכולוגיים, רציתי להדגים לעולם שכולנו מסוגלים לעשות דברים מדהימים עם תוצאות מעולות...ידעתי שאם אנשים יראו אותי הם גם יראו את היכולת הזאת בעצמם."




גייב הגיע לכאן לעשות מסע כיסא- גלגלים בישראל, שמחתי שיכולתי לקשר אותו לכמה מקומות אחרי שאמרו לו הגורמים הביורוקרטיים ש"כאן אי אפשר לעשות מסע כזה". 
הוא עשה את הדרך מחיפה לתל-אביב והמשיך גם במקומות שונים כאשר רבים וטובים חיבקו אותו ועטפו אותו באהבה, כבוד והערצה.

מהותו של המקצוע "מאמן" בעיני הוא קודם כל להחזיק את הלפיד של "זה אפשרי", להעצים את האדם לדעת שהוא מסוגל ומוזמן להוציא את המקסימום מעצמו, לא חשוב מה מצבו והיכן הוא, תמיד יש מקום שאפשר לעשות, להיות ולהתהוות קצת יותר, וזה המקום המרגש אותי, זה המקום שאני רוצה שאני אהיה עבור אחרים והמאמנים שלי יהיו עבורי.

זכיתי בעוד מורה לדרך. אם הוא יכול אז גם אנחנו יכולים!

http://www.rollwithme.org/